محمدرضا شفیعی کدکنی
دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی، 1318 ش
دکتر شفیعی کدکنی در سال 1318هجری شمسی در کدکن زاده شد. تحصیلات ابتدایی را در محیط خانواده و دوره متوسطه را در مشهد به پایان رساند و سپس وارد دانشکده
ادبیات مشهد شد و مدرک کارشناسی دریافت کرد. همزمان در حوزه علمیه مشهد به تحصیل ادامه داد و نزد ادیب نیشابوری تلمذ نمود.
او در سال 1344به تهران عزیمت کرد و در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران فوق لیسانس گرفت. سپس در محضر استادانی از جمله بدیع الزمان فروزانفر و جلال الدین همایی و دکتر محمد معین به اخذ درجه دکتری توفیق یافت(شبان، 1392).
در سال 1348 استاد تمام وقت دانشکده ادبیات تهران شد; شفیعی کدکنی از سال 1348 تا کنون استاد دانشگاه تهران است. بدیع الزمان فروزانفر زیر برگه یپیشنهاد استخدام وی نوشته بود «احترامی است به فضیلت او» . شفیعی از جمله دوستان نزدیک مهدی اخوان ثالث، شاعر خراسانی، به شمار میرود و دلبستگی خود را به اشعار وی پنهان نمیکرد .
شفیعی کدکنی سرودن شعر را از جوانی به شیوه ی قدمایی آغاز کرد و پس از چندی به سبک نو مشهور به نیما یوشیج روی آورد. با انتشار دفتر شعر در کوچه باغ های نیشابور نام آور شد.
آثار شفیعی را میتوان به سه گروه انتقادی و نظری و مجموعه اشعار خود وی تقسیم کرد. آثار انتقادی این نویسنده، شامل تصحیح آثار کلاسیک فارسی و نگارش مقالاتی در حوزه نظریه ادبی میشود، که بخشی از آنها در زیر آورده شده اند. در میان آثار نظری شفیعی کدکنی کتاب موسیقی شعر جایگاهی ویژه دارد و در میان مجموعه اشعارش در کوچه باغ های نیشابور آوازه بیشتری دارد .
زمزمه ها، شبخوانی، از زبان برگ، بوی جوی مولیان، از بودن و سرودن، مثل درخت در شب باران، هزاره دوم آهوی کوهی، صور خیال در شعر فارسی، موسیقی شعر، با چراغ و آینه (در جستجوی ریشه های تحول شعر معاصر ایران)، تصحیح اسرارالتوحید نوشته محمدبن منور، تصحیح تاریخ نیشابور نوشته حاکم نیشابوری، تصحیح آثار عطار نیشابوری، تصحیح مختارنامه، تصحیح مصیبت نامه، تصحیح منطق الطیر، تصحیح اسرارنامه، تصحیح دیوان عطار و ترجمه آفرینش و تاریخ نیز از جمله آثار محمدرضا شفیعی کدکنی است. البته زادگاه استاد به لحاظ تاریخی در حوزه نیشابور قرار دارد ولی از حیث تقسیمات کشوری جزو شهرستان تربت حیدریه است(شبان، 1392). از سال 1974تا 1978به آمریکا رفت و به تدریس در دانشگاه پنسیلوانیا و نیویورک پرداخت .
دکتر شفیعی کدکنی بیش از 28 اثر تألیف کرده و مقالات بسیاری را در مجله های معتبر ادبی به چاپ رسانده است